RUBRIEK ESSAY: Afvallers Expeditie Robinson bekend dankzij Social Media

expeditie Robinson

Het populaire tv-programma Expeditie Robinson startte afgelopen woensdagavond een nieuwe serie op RTL-5. Liefst 18 deelnemers reisden af naar een verlaten eiland zonder contact met de buitenwereld. En dus ook zonder smartphone en social media. Net als eerder dit jaar bij Wie is de Mol?  maakte Buzzcapture een analyse om te kijken wanneer de opnamen waren en welke BN’ers zich als eerste weer meldden op Social Media. En opnieuw met succes.  

Spoiler alert expeditie robinson
Dit blog schreef Jaap van Zessen, oud student van de VU, op de woensdagavond vlak voor de uitzending. In een paar uur tijd probeerde hij via een Social Media Analyse snel wat informatie te kunnen vinden over de afvallers van het programma. Waarom? Expeditie Robinson is een grote tv-productie waarin 18 bekendere Nederlanders wekenlang in het buitenland verblijven. Alle deelnemers tekenen een contract waarin zij vastleggen geen informatie over het spel naar buiten te brengen. Maxim Hartman bekende dat in een eerdere editie de boete 100.000 EUR bedroeg voor het lekken van informatie. Bij Wie is de Mol zou dit bedrag zelfs 250.000 EUR bedragen. Omdat er blijkbaar zoveel belang aan het geheimhouden van de informatie wordt gehecht, vind Jaap het leuk om als Social Media analist de code te kraken. Met als enige gereedschap de Social Media tool van Buzzcapture. Vind jij het leuk om de uitslag niet te weten en lekker het programma te kijken? Stop dan hier met lezen, het laatste wat Jaap wil is je kijkplezier verpesten!

De opnameperiode van de expeditie
Om sporen te kunnen vinden via Social Media is het belangrijk te kijken wanneer deze hebben plaatsgevonden. In Buzzcapture is het eenvoudig om een groep Twitteraars op een lijst te zetten en vervolgens grafieken uit te draaien. Jaap zocht uit dat 15 van de 18 deelnemers een Twitteraccount hadden. Daarbij heeft hij gekeken wanneer zij het afgelopen jaar hebben getwitterd. Daarbij voegde hij de 2 presentatoren (Nicolette Kluijver en Dennis Weening) toe. Dat leverde de volgende grafiek op:

 

Bron: Buzzcapture

Bron: Buzzcapture

Een duidelijke daling in het Twittervolume van de deelnemers is te vinden in de tweede week van mei en deze periode duurt 3 weken (op de horizontale as zie je de weeknummers). In dit overzicht heeft Jaap Ferry Doedens weggelaten, hij gaf onlangs in een interview aan dat zijn manager zijn account had beheerd en Twitterde als enige deelnemer dan ook actief in de opnameperiode.

Als je inzoomt op de periode van begin mei zie je diverse tweets waaruit blijkt dat de deelnemers inderdaad weggingen begin mei:

Deelnemer Expeditie Robinson

Mr.Polska: Ex deelnemer Expeditie Robinson

 

Mr. Polska plaatste deze foto op 8 mei op Twitter en Instagram. Hij was de laatste van alle deelnemers die een bericht plaatste, zo blijkt uit de data van Buzzcapture. De data liet ook zien dat Ferry Doedens en Leo Alkemade aan het Twitteren waren tijdens de opnameperiode en deze tweets zijn ook zonder duidelijke persoonlijke informatie.

Activiteit Twitter

Activiteit Twitter

 

Gelukkig weten we dankzij de presentatoren heel duidelijk wanneer zij weer terug waren. 13 juni was Dennis dus weer thuis en Nicolette keerde ziek terug. Ok, mooi dat we nu ook de einddatum van de opnamen kennen. Dan kunnen we nu kijken wie er dus als eerste weer terug was op Social Media:

Presentator: Dennis WeeningPresentatrice: Nicolette Kluijver


Eerste afvallers

Tussen 8 mei en 13 juni waren er dus opnamen. De einddatum ligt minder duidelijk vast dan de begindatum. Wie was als eerste weer terug?

Lone van Roosendaal

Ah, dat is snel! Op 27 mei was ze alweer terug in Nederland. En over de echtheid van de tweet hoeven we zelfs niet te twijfelen. Want de premiere waarover ze spreekt was echt op 26 mei. Hier is dus geen twijfel over, Lone zal niet gaan winnen.

Coosje Smid

Ook Coosje was op 30 mei weer terug in Amsterdam. Ook hier hoeven we niet over de echtheid te twijfelen. Coosje gaat de finale ook niet halen. Toen waren er nog 16..

Laten we eens kijken wanneer de overigen weer terug waren op Twitter. In het overzicht hieronder is een check gedaan en daarbij is de datum gepakt waarop deze deelnemers duidelijk weer Twitterden. Dit is te zien in de frequentie en de echtheid van eerdere tweets:

Lijst deelnemers die actief waren op Twitter

Lijst deelnemers die actief waren op Twitter

Na Lone en Coosje Twitterde ook Nadia alweer in mei:

Tweet van Nadia op 17 mei

Tweet van Nadia op 30 mei

en hoewel Leo Alkemade iemand anders liet Twitteren tijdens de opnamen, zal hij deze selfie vast niet tijdens de opname van Expeditie Robinson hebben gemaakt op 3 juni:

 

Tweet Leo Alkemade
Hoewel de exacte einddatum dus niet helemaal zeker is, lijkt het moment dat Loek Peters (ofwel Barry uit Penoza) zijn baardje afscheerde ook wat vroeg:

Ex deelnemer Loek Peters tijdens de opname al gesignaleerd zonder baard

Ex deelnemer Loek Peters tijdens de opname al gesignaleerd zonder baard


Tot de finale?
En welke deelnemers zullen wel de finale halen? Uiteraard is iedereen die weg bleef van Twitter favoriet. Maar stilblijven op Twitter zegt natuurlijk niet alles. Maar 1 tweet is wel het vermelden waard. Presentatrice Nicolette kwam ziek terug in Nederland en dit stuurde Lobke Berkhout als reactie op Twitter:

Reactie Lobke op twitterbericht Nicolette
In deze analyse werd gekeken naar het gedrag van de deelnemers op Twitter. Met behulp van de tool PeerReach is het mogelijk om te laten zien dat er meer informatie uit Social Media te halen is, door in dit geval Expeditie Robinson onder de loep te nemen. Vind je het leuk om meer van dit soort analyses te lezen? Jaap van Zessen heeft dit stuk speciaal aan ESSAY vrijgegeven. Jaap kan je volgen via Buzzcapture op Twitter of Facebook. Hier kan je bijvoorbeeld de volgende Expeditie Robinson ontdekkingen teruglezen. ESSAY bedankt Jaap voor zijn bijdrage. Het is leuk dat oud studenten op deze manier verbonden blijven aan de VU.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Plaats een reactie